ИЗБОР ПО КАРТА

ШУМЕНСКА ОБЛАСТ

 

94. ШУМЕН

- Регионален исторически музей (бул. “Славянски” № 17; раб. време 9:00-17:00 с обедна почивка).
Има печат.
- Историко-археологически резерват "Шуменска крепост".
Има печат.

Регионaлният исторически музей в Шумен е научен и културно-просветен институт с девет отдела и обособена научна група. Във фондовете му се съхраняват над 150 000 движими паметници на културата от халколита до наши дни, от които 15 000 са показани в 8 експозиционни зали. Периодично се експонират и временни изложби. В структурата си обединява музеите от Шуменска и Търговишка област.

Историко-археологически резерват “Шуменска крепост” се намира в парка ”Шуменско плато”, на 3 км от центъра на града. В специална експозиция в музея, разположен в непосредствена близост до крепостта е представена историята на Шумен. Шуменската крепост е много добре запазена и е най-значимият исторически и археологически обект на града. Според археолозите, тя е построена на четири платформи в ранната и късна античност, а по-късно в Средновековието е била разширена.

 

95. ШУМЕН

Томбул джамия "Шериф Халил Паша" (раб. време 9:00-18:00).
Има печат.

Томбул джамия е най-голямата джамия в България и е на второ място по големина на Балканския полуостров след джамията "Султан Селим" в гр. Одрин. Джамията "Шериф Халил Паша" и комплексът около нея са построени през 1744 година. Тя е известна с името Томбул джамия, заради тумбестата форма на купола. Комплексът е разположен на площ от 1730 кв.м. Джамията е паметник на културата. Освен молитвен дом, тя е и много посещаван туристически обект.

 

96. ПЛИСКА

Национален историко-археологически резерват (раб. време 9:00-17:00).
Печатът е в музея.

Плиска е първата столица на основаната от хан Аспарух държава - България. Градът е столица от 681 година до 893 година. 100-годишни археологически проучвания разкриват останките от "външен" и "вътрешен" град, Тронна палата, Малък дворец, езически храм, дворцова черква, водохранилище, бани, стопански и жилищни постройки, а на 1,5 км от Източната порта – основите на внушителен катедрален храм - Голямата базилика. Разкритите останки са консервирани и по същество представляват музей на открито. Находки от резервата, показани в музейната експозиция, представят бита, материална и духовна култура на жителите на старата столица.
Историко-археологическият резерват се намира на 28 км североизточно от град Шумен и на 2 км от съвременният град Плиска.

 

97. МАДАРА

Национален историко-археологически резерват (раб. време лятно 8:00-19:00; зимно 8:00-16:00).
Има печат.

Мадара основателно е наречена "Българската Троя", поради богатството на откритите археологически паметници датирани от IV хил. преди Христа до XV век. Най-забележителния паметник в резервата е уникалният скален релеф Мадарски конник. Единствен в Европа, той е образец на старобългарското изкуство и символизира мощта и величието на българската държава. Надписите около него, изписани на гръцки език, разкриват подвизите на трима български ханове – Тервел, Крумесис и Омуртаг. Мадарският конник е обявен от ЮНЕСКО за паметник със световно значение. Тук могат да се видят още светилища, езическо капище, християнски черкви, параклиси.

 

98. ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ

Национален историко-археологически резерват с музей (раб. време лятно 8:00-18:00; зимно 8:00-17:00; събота и неделя по заявки).
Има печат.

Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 969 година). Градът е възникнал през първата половина на IX век по време на управлението на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. За столица я провъзгласява цар Симеон. Велики Преслав има същите конструкции на портите, кулите и стените като тези на Плиска. Цар Симеон Велики превърнал града в най-величествения град на цяла югоизточна Европа (епохата на “Златния век"). Най-великите хора на перото са работили тук – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Презвитер Кузма. На територията на резервата и неговата околност са открити десетки недвижими паметници, а в експозицията на музея могат да се видят оригинални произведения на старобългарското и средновизантийско изкуство. Сред тях са шедьоври като иконата на Св. Теодор, Преславското златно съкровище и Керамичният иконостас от Дворцовия манастир, уникална колекция от оловни печати, ценна сбирка от епиграфски паметници.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28